úterý 21. prosince 2010

Onlive - jedním slovem geniální

8 komentářů
Předpokládám, že tušíte o co jde - ale pro ty co neví: Jde o novinku tzv. streamované hraní... tedy vy hrajete u sebe na počítači, ale hra se zpracovává jinde a na vašem monitoru se zobrazuje jen video - asi jo když se koukáte na gameplaye na youtube - jenže tento gameplay můžete ovládat!

Ještě před dvěma dny by mě ani nepadlo si na svém již historickém notebooku (1,8GHz, 2GBram a hlavně GMA950) zapařit například FEAR2, který jsem si před chvílí užíval... Jak je to možné? Služba onlive byla již spuštěna - leč bohužel jen v Americe, ale to vám nebrání si jí vyzkoušet, leč bohužel si nemůžete žádnou hru koupit! Což je podle mě velká chyba a snad jí brzy napraví - stejně jako spuštění serverů v Evropě - neb jak říkám, na mém kolejním internetu jsem si na své vykopávce FEAR2 vcelku užíval - jasně dost často, jsem se zamotával, o nějakém přesném míření taky nemůže být moc řeč, občasné rozkostičkování obrazu beru jako samozřejmost, ale video samotné funguje plynule(není zrovna HD, ale já jsem na to chvíli opravdu zíral - taková grafika u mě?) - jen se vaše pokyny provádí trochu později - občas tedy o dost. Pařil jsem i svého oblíbeného Unreala - ale dát někomu headshot - nebo ho občas trefit - dá opravdu zabrat.
Jak že jsem to vlastně mohl hrát, když si žádnou hru nemůžu koupit? Onlive nabízí snad u všech her první půl hodinku zdarma! Pak jste bez milosti odpojeni.

Nechce se Vám zrovna hrát? Co se mrknout jak hraje někdo jiný? Ano, i to jde - a stejně tak se někdo může dívat na Vás. Nebo si můžete pustit nějaké ultramegakily z databáze. Kouknout na trailery her... a všechno to funguje přes perfektní menu - kde vám běží desítky náhledů a vámi vybraný se po kliknutí bez jakéhokoliv zaseknutí roztáhne přes celou obrazovku! Ano, menu je také streamované - celá aplikace tak zabírá pouhých pár megabajtů - přenesená data se pak počítají na gigabajty ;)

Hry se spouští rychle. Grafika je solidní (Pro někoho kdo má doma pořádně dělo asi ne). Některé hry jsou trochu dražší, ale u vybraných můžete koupit například jen tří denní verzi za nějakých pět dolarů - tedy když se chystáte nějakou hru jen dohrát... Též nabízí herní konzoly za pouhých 99dolarů! Měsíční přístup ke spoustě her za 10dolarů...

Mě se ta služba líbí ;)

neděle 19. prosince 2010

Nesmyslná zbytečnost Matematiky

6 komentářů
Je to tak matematika je na vysokých, ale i mnohých středních školách naprostá zbytečnost – hlavně tedy na těch vysokých – člověk by se měl stát odborníkem v nějakém oboru v mém případě například Informatika a Ekonomie, jenže může být opravdu odborník, když se musí učit věci, které s jeho oborem nemají naprosto žádnou souvislost? Jistě i odborník by měl mít přehled a proto chápu, že se ekonomové „učí“ programovat a dělat Html – ale u nich je to kvůli tomu, že je to součást dnešní reality a měly by vědět jak se to přibližně dělá, neb se předpokládá, že někdy budou zadávat nějaké zakázky… ale nikdo z nich nepotřebuje umět například derivace, jenž nemají v reálné světě asi žádný význam – neb vedou k jiným výsledkům než původní rovnice – tedy výsledky jsou to úplně k ničemu. Matiku ano, ale ne více a obtížněji než odborné předměty – i když ono asi není důležité, že člověk dokáže udělat kompletní marketingový plán, všechno to spočítat, udělat k tomu web, plakáty a třeba k tomu naprogramovat aplikaci v několika programovacích jazycích a ještě té firmě udělat počítačovou síť… když neumí spočítat druhou derivaci složené funkce v limitě blížíce se nuletak prostě nemůže být odborníkem ve svém oboru.

Neříkám, že by matematika neměla být – samozřejmě měla, neb obecný přehled by mohl mít každý a například s maticemi se programátor občas setká, nějaké ty funkce se taky hodí, ale určitě by na ni neměl být brát větší důraz než na předměty odborné – tedy ty, jež se dají k něčemu použít.

Takže mám chuť založit nějaké hnutí, které by vedlo ke zkvalitnění českých vysokých škol - protože tohle je opravdový problém, jenž je nutné vyřešit.

pátek 10. prosince 2010

Začít dělat další hru?

3 komentářů
Už delší dobu mám chuť udělat si takovou menší hru, úplně ji vidím před očima... můj oblíbený žánr plný krve, příšer, projektilů, zmatku - prostě survivalovka.

Jenže moje logická hra - kterou jsem chtěl mít hotovou do konce roku stále stojí, páč jsem nedokázal najít nikoho kdo by udělal levely - budu to muset udělat sám... Můj velký letní projekt jsem dělal naprosto k ničemu - jako jediný jsem odevzdal soutěžní hru, alespoň jako open source - měl jsem problém s kompilováním, ale soutěž prostě nikdo nevyhrál, nikdo... jediný účastník nedostal ani krevetku... takže jsem se s tím patlal naprosto zbytečně - no, pohrál jsem si s Unity a trochu se porozhlédl i po jiných enginech - tak jsem si alespoň rozšířil obzory... Potom jsem snad dělal nějaký manažer a tam ani nevím kde to je... takže už jsem pekelně dlouho nezapl GMko, nepočítám-li psaní tutoriálu nebo kouknutí na problém ve zdrojáku někoho jiného... Ale abych nekecal zrovna teďka programuju textovou adventůrku v C++, ale to dělám jen pro peníze a nemůžu se pod to ani podepsat... ale pravda, že mě to docela i baví a jsem rád, že si tak céčko zase procvičím a snad mě to motivuje i k dopsání mé knihy, jenž už je v docela pokročilé fázi - opět měla být do konce roku :)

Další nechuť něco dělat mi přidává docela náročná škola a blížící se zkouškové... pak je tu psaní(Mám rozdělanou korekturu své povídky - do konce roku ;D), plánování hudební tvorby (až na jaro příštího roku, ale zkoušky ve studiu už proběhly), taky mám nějaké grafické práce, chystám komerční internetoví projekt(ještě pekelně moc práce), hudební pořad QUITE a sním spojené brzké natáčení dalšího hudebního videoklipu...

Takže chápejte, že nemám moc chuť se pouštět do další hry i když bych moc chtěl, protože si tu hru představuji perfektně a dokonce počítám i s premium verzí (chci si taky zkusit ten oblíbený prodej ;)) podpořenou i nějakou soutěží o věcné ceny(zaplacených z premium verze?) za nejvyšší skóre.
Tím ovšem nechci říct, že bych neměl čas na odpočinek, naopak ho mám hromady a stále se flákám(hlavně net, filmy a knihy), a to mě přivádí k věci jenž nechápu na lidech z okolí, kteří jen chodí do školy a neustále tvrdí, že nemají čas, ale to už je na jiný článek.