úterý 28. června 2011

Spokojen po dřině čtvrtého semestru

1 komentářů

Ve čtvrtek jsem zvládl poslední zkoušku z Mikroekonomie. Což je podle mnohých asi nejtěžší předmět mé ekonomické části studia. Vzhledem k tomu, že to mnozí opakují dvakrát/třikrát a někteří i čtyřikrát tomu docela věřím a mám radost, že jsem to zmákl na poprvé – věnoval jsem se tomu přes dva týdny zkouškového + čas příprav na zápočty... o křivkách, užitcích, nákladech a milionu dalších věcí se mi i zdálo a dokonce se mi z toho začínalo dělat zle, ale když jsem po šesti hodinách od začátku zkoušky (písemná, ústní) uslyšel:“Tak já Vám teda dám to éčko.“ Spadlo ze mě všecko napětí a začaly mi prázdniny.

Tento semestr se mi zase podařilo udělat všechny předměty a začíná se mi dařit aplikovat metodu průběžného učení – a musím uznat, že to má opravdu něco do sebe! Příští semestr mi to určitě již půjde bez přemáhání – nejenže začnu psát bakalářku, ale hlavně mě čeká třetí pokus na matematiku, která je zřejmě již poslední věcí, jež by mi mohla zabránit k získání titulu.

Takže už jen v bodech co jsem se tentokrát naučil:

  • Aplikace vývojových technik – Objective-c, vývoj pro iOS
  • Databázové systémy – Návrh, SQL, PL/SQL
  • Geografické IS – isy, gpsky, tvorba map, vyhledávaní informací,
  • Matematika – seminář – dobrovolné cvičení matematiky
  • Účetnictví a daně – a dokonce mě to i bavilo
  • Podnikové finance – investice, výnosnosti, splátky…
  • Mikroekonomie – ideální počet rohlíků je prostě tři! :D

úterý 21. června 2011

Spam… zasranej spam…

1 komentářů

Emaily jsou plné spamu, a nebudeme si namlouvat, že jejich označování má smysl, neboť druhý den Vám ze stejného e-mailu přijde další. Takže si na to člověk prostě zvykne. Občas se sice přehlídne nějaký skutečný e-mail, ale většinou se to dá přežít. Podle nějakých výzkumu je efektivnost spamování maily docela úspěšná, dokonce prý více než reklama na facebooku – co se týče ceny na jednoho. Ale každopádně jsou to otravné sračky.

Před nějakým časem jsem začal dělat své weby redakčním systémem – tedy i možností uživatelů komentovat – po krátké době jsem se poučil, že bez captchy to nepůjde – dokonce i sní to není zrovna růžové. Na www.firehead.cz jsem například musel zablokovat psaní komentářů – nejenže na mě útočili roboti z Ruska, ale i nějaký čech – se spamem se evidentně dělal ručně a neustále mi sypal do komentářů odkaz na jeho špatný web o gm. Celkově jsem na svých stránkách odstranil (většinou po dvaceti kusech) kolem tří tisíc spamů – ano správně – 3000! Mno strašně mě to štve. Ano, občas jim na to někdo může kliknout – a některé spamy, jenž napadly třeba www.quite.cz byly opravdu zajímavé – psané anglicky, srozumitelnou řečí, takže jsem poprvé i naletěl a odpověděl :) Ale nějaká větší efektivita? Kromě pseudo zvýšení SEA z webů, kde to nemažou, snížení důvěrnosti mých webů a mé nasra*nosti asi moc ne. Mno, nejvíce takovýchto spamů jsem smazal asi z www.nowarez.tk

Jenže právě před chvíli mi došel mail o novém komentáři na facebooku ke Quite… a on je to SPAM! Stránka nemá ani sto fanoušků a někomu se vyplatí mi tam strkat srance...

úterý 14. června 2011

Aplikace pro iOS

2 komentářů
V tomto semestru jsem si v předmětu "aplikace vývojových technik" vybral téma programování pro mobilní operační systém iOS - tedy iPhone, Ipad, Ipod.

Konkretní téma nakonec byla "aplikace pro záznam dat". Takže jsem dostal občasný přístup do laboratoře virtuální reality - páč nic od Apple vážně nemám, a vyvíjet se dá pořádně jen na MacOSx, což jsem nejprve pokoušel virtualizovat... Nicméně jsem se pustil do práce, nachystal si vývojářské nástroje na přiděleném netbooku a začal si s nimi společně s Objective-c pohrávat. Práce to byla zajímavá a bavila mě - programování i objevování - o již zmiňovaném jazyku jsem předtím nikdy neslyšel, s Macem jsem taky moc zkušeností neměl a angličtinu jsem docela potrénoval.

Dnes jsem svou aplikaci úspěšně obhájil a tím jsem se posunul k bakalářské práci.

Instalaci Vám kvůli politice Applu dát nemůžu, a kupovat si kvůli tomu developerský účet nehodlám - kdybych měl vlastní Mac, tak o tom rozhodně přemýšlím, protože by to mohlo být zajímavé - tak snad se spokojíte se schématem, ze kterého smysl aplikace jistě pochopíte.

úterý 7. června 2011

Spánkové potíže, aneb když už to fakt nejde.

6 komentářů
Právě jsou čtyři hodiny a třicet minut - ráno. Venku vychází sluníčko a prozpěvují ptáčci a já za několik málo hodin vyrážím na obtížnou zkoušku, která se může protáhnout na celý den. Již teď jsem unaven, ale mé tělo mi prostě, jak bývá docela časté, nechce dovolit usnout. Oči se mi zavírají, prsty neposlouchají, ale ani po několika hodinách strávených ze zavřenýma očima prostě neusnu... Snažil jsem se o to tak dlouho, až mě začala bolet hlava a nakonec jsem to prostě vzdal - a to byl historický krok. Proč? Protože nevím o jiné noci z mého života, kdyby snaha usnout nakonec nevyšla.

Tentokrát mi nepomohlo ani počítání, ani extrémně nudná přednáška u nichž jsem se musel vážně nutit abych jednotlivé slova vůbec četl, dokonce jsem zvládl přečíst i několik kapitol knihy, a poslechnul jednu/skoro dvě v angličtině - vše jsem dělal v leže.

Jak jsem psal, mívám s usnutím problémy už asi celý život - pokud tedy není den - to si lehnu a okamžitě začínám usínat... klidně i u death metalu. A víte co? Není to tím, že bych spal přes den, protože to už jsem dávno omezil. Napadá mě několik přičiň, které mi mohou bránit:
  • noc
  • noční zvuky - zkusím si sehnat špunty do uší
  • přehršel energie? Zkusím ještě méně jíst a více cvičit
  • stress? pravděpodobné, protože s tím bojuji často, páč mě v tomto ohledu tělo taky moc neposlouchá, protože psychicky jsem v pohodě, aspoň si to myslím.
Pomoc by mohla být:
  • prášky - nechci
  • alkohol - vínko před spaním, už jsem zkoušel a trochu zabírá ;)
  • totální vyčerpání - nevím, jak se totálně vyčerpat
Ne, že bych měl potíže s usnutím každý den.. spíš tak každý druhý/třetí, ale prostě mě to už docela s*re. Takže pokud jste tento článek psaný v polospánku dočetli až sem:
  • A jak jste na tom vy?
  • Máte nějaké zaručené metody?

sobota 4. června 2011

Zacvičte si!

2 komentářů
Věřím, že mnozí z Vás o tom snily, nebo se o to dokonce i pokoušely - každý den cvičit. Neustálé sezení u počítače při čtení odborných článků, programování, dělání grafiky, psaní semestrálek, koukání na filmy, hraní her, chatování dělá s lidským tělem svoje.

Jenže ono je to tak těžké! Vstát a protáhnout se... alespoň tak mi to dlouho dobu připadalo. Z počátku jsem se do toho musel prostě nutit, občas jsem vynechal a pak se na to vykašlal. Ale nakonec jsem si sepsal seznam každodenních věcí, které bych chtěl dělat automaticky a začal jsem si dělat čárky - a dnes, po pár měsících? Si už čárky ani nedělám, beru jako naprostou si ve volných chvílích stoupnout že židle, protáhnout se, zvednout si činku, udělat nějaký ten klik a pak se zase posadit a pokračovat v práci. Nijak to cvičení nehrotím, nemám v plánu ze sebe udělat korbu (i když trocha svalů neuškodí ;)), ale mám pocit, že to opravdu funguje - cítím se takový spokojenější, mám více energie, snad i lepší kondici a dokonce mě to baví.

Jak jste na tom s tělesným pohybem vy?