středa 23. listopadu 2011

Proč někteří chodí na přednášky? Nebylo by jim lépe doma?

1 komentářů
Skupinka slečen sedicích ve dvou řadách si přišla na kávičku poklábosit o mužích, nechtech či barvě nového gauče. Je to samozřejmě v pořádku, jenže tyto slečny nesedí u jedné s kamarádek doma nebo v kavárně, nýbrž na přednášce o využití systémového zásobníku při rekurzivním volání funkcí.

Kolega přijde na přednášku, sedne si někam dopředu, aby měl přístup k zásuvkám (architekty nenapadlo jich tam dát více - ale hlavně, že jsou u dveří na záchod) a pustí si nějaký srandovní seriál s titulky - bez zvuku a při povídání o zobrazení stavu přirozené nezaměstnanosti na křivce pana x v poměru z úrokovou mírou, se prostě pěkně baví.

Kolega s kolegyní řeší školní projekt vytvoření webu pomocí php, sql a css - což je jistě záslužná činnost, leč to by to nesměli řešit na přednášce z Informačních systémů a technologií při probírání nevím čeho... a hlavně by to nemusely dělat nahlas! A když se po hodině evidentně soustředěné práce slečna zeptá, co že to vlastně znamená to < h1 >, tak je to spíše k pláči. Hlavně když si uvědomíte, že studuje vysokoškolskou informatiku nejméně druhým rokem.

Nebylo by lepší se na seriál podívat se zvukem s možností se zasmát?
Nebylo by lepší si povídat v kavárně?
Nebylo by výhodnější pracovat na projektu ve studovně?

Neříkám, že všichni musí být celou dobu potichu, ani nemám nic proti tomu když si někdo na přednášce z programových technik něco programuje, nebo v rozumné hlasitosti diskutuje na managementu o vedení jeho týmu. Ale jít na přednášku hrát WoW, přitom pročítat fóra a psát někomu na icq, že musíte tisíc něčeho nafarmařit co nejdřív, abyste se mohly učit a mezitím ještě tlačit do kolegy, že máte v notebooku větrák... to je obtěžující. 

čtvrtek 17. listopadu 2011

První rok s alternativním hudebním pořadem

0 komentářů
Je to už víc jak rok co jsme s bráchem natočily nultý díl hudebního pořadu Quite (který se jmenoval Quiet, ale jedno špatné napsaní, následná koupě domény a vydání třech dílů, než jsem si všiml, že se to jmenuje jinak...) Každopádně děkuji bratrovy, který mi dohodil první rozhovor a já mohl realizovat můj několik let v hlavě držený projekt. 

A jak to vlastně po roce vypadá?

  • Natočily jsme 12 rozhovorů s kapelami (jeden nebyl odvysílán) a jeden z pořadatelkou akce.
  • Byly jsme celkově na třech akcích - ze dvou jsme udělaly reporty.
  • Udělaly jsme šest dílů bez rozhovoru - prostě povídání + klipy (jeden nebyl odvysílán)
  • Což dělá nějaké dvě a půl hodiny povídání a kvalitní hudby.

Abych řekl pravdu, tak mě sledovanost zpočátku trochu zklamala, ale pak mi došlo, že nemůžu čekat tisíce shlédnutí když se zaměřujeme na alternativní, převážně grindovou hudbu. To zase neznamená, že by se na to vůbec nikdo nedíval, ale tuším, že ke dnešnímu dni má nejsledovanější díl kolem 700ti shlédnutí a průměr se drží na nějakých 230ti. Jenže mám do alternativního pořadu cpát v touze po vyšší sledovanosti komerci? Tak jako to dělají jiní? Mám se "prodat"? Nevím. Tak nějak bych se již chtěl ze škatulky grindu vyprostit a dát více prostoru metalu a alternativu. Možná jednou za čas nahlédnou do ryze komerční scény (např. americkej rock), leč bojím se, že bych pak nevěnoval ty hodiny práce dílu, který bude mít sledovanost "jen" dvě stě...

Každopádně pořad má za sebou takovej ten první rozjezdovej a zkoušecí rok, kdy o něm vlastně nikdo pořádně neví (dejte do google "hudební pořad" a kdo je první? Quite), páč se mi nepodařilo navázat spolupráci z žádným internetovým mediem s téhle oblasti. Mám nějaké plány, tak uvidíme zda se mi je podaří realizovat a vytáhnout Quite do vyšších čísel ;)

sobota 12. listopadu 2011

Proč to dělají, když to nefunguje?

2 komentářů

  • Editor videa nejde nainstalovat protože nejde odinstalovat, protože není nainstalován.
  • Profesionální střihačský program neumí importovat základní formáty videa.
  • Open source střihačský program neumí pracovat s videem pokud nemá přesně 24,778fps.
  • Jiný profi program nejde nainstalovat protože se bezúspěšně snaží nainstalovat frameworky, které jsou již dávno nainstalované.
  • Webový prohlížeč spadne po otevření, pokud se vůbec otevře a nebo při otevření záložky napíše:”upss, něco se porouchalo” a každou další verzí je to horší a horší...
  • Linuxová distribuce po použití oficiálního instalačního programu nejde spustit.
  • Tří gigabajtová verze střihačského editoru neumí stříhat video pokud si nedoinstalujete placený plugin.
  • Nejznámější textový procesor není schopen posunout či správně zarovnat text.
  • Vylepšená verze mailu zobrazuje špatně české znaky v přečtených zprávách a ještě není schopná “konverzace” řadit podle správné časové posloupnosti.
  • Přehrávač dvd neumí přehrávat formát dvd.
  • Hudební přehrávač neumí přehrávat hudební soubory.
  • Program na připojení k ftp se neumí připojovat k ftp.
  • Windows po nainstalování doporučených ovladačů nejde spustit.
a tak byste určitě i Vy mohly pokračovat dále.. s tím se prostě nedá pracovat a uvádí to člověka do stavu zoufalství.

pátek 11. listopadu 2011

Malá povídková soutěž - sbírka

0 komentářů
Jak jistě víte, tak jsem administrátor největší české komunity kolem zombie a přípravy na přežití apokalypsy. O pořádání literární soutěže jsem přemýšlel už delší dobu, ale poprvé jsem se do toho pustit docela nedávno. Vlastně jsme vyhlásily výsledky teprve před týdnem.

Jak jste z úvodu mohly pochopit, jedná se o soutěž na téma zombie - soutěžící mohly klidně sepsat brutální masakr na kozí farmě nebo milostnou romanci na vesmírné stanici, jediné omezení bylo na minimální  počet znaků.

Abych pravdu řekl, počítal jsem tak se třemi povídkami, ale nakonec se přihlásilo lidí mnohem více, leč povídek se sešlo pět, protože před koncem lidé začali zapomínat, v práci je držely 25hodin denně a nebo se prostě porouchaly počítače. Prostě klasika :D

Obsah povídek byl ale natolik rozmanitý, že jsem spokojen. 

Od dramatické příběhu o přežívání civilizace ve středověkých podmínkách v "Od vrcholků hor", můj brutální pohled do feťákovy mysli "Díky drogám žiju", přes dva různé příběhy ze školního prostředí až po výlet do opravdu vzdálené historie.