středa 15. srpna 2012

Minimalismus

Minimalismus je zajímavý pohled na život, který se snaží eliminovat v životě vše nepotřebné, bojovat proti konzumerismu a dávat to do popředí to co člověka dělá šťastným. 

Základní myšlenky: život bez krámů, shonu a dluhů.

Co tedy minimalismus znamená?

Ušetření peněz - minimalismus "bojuje" hlavně proti zbytečnému nakupování. Před nákupem věcí doporučuje dobře promyslet, zda jí opravdu potřebujeme nebo nám bude za týden jen někde ležet.

Čistý a uklizený - minimalistické bydlení znamená uklizené bydlení, kde mají věci dané místo a vy neztrácíte čas přehrabovaní se v bordelu, hromadě skříni, polic a jiných věcí. Což může znamenat, i jen to, že si večer poklidíte své pracovní místo a ráno zasedáte k prázdnému stolu a pustit se opět do práce. 

Ušetření času - zbytečné létaní po obchodech, méně uklizení (jak kdy, ale méně věcí určitě uklidíte rychleji), dokonce se doporučuje i méně práce (protože nepotřebujete tolik penež)

Méně stresu - dokázali jste bez té věci žít do teď? Tak se opravdu nemusíte stresovat s tím, jestli na ni budete mít dost peněž - či na splátky, které Vás budou obtěžovat dalších deset let...

A spoustu dalších věcí... osobně doporučuji tyto weby, které se věnuji minimalismu i překladu zahraničních článků od předních představitelů tohoto pohledu na život.

A zde najdete free e-book "Příručka životem minimalisty"

Minimalismus samozřejmě není náboženství, ani nevyžaduje fanatické dodržování, ale jen doporučuje a pro někoho může znamenat změny k lepšímu, jiný si z něj vezme několik prvků a úspešně je zapojí do života a ten třetí ho zase může vesele ignorovat a jít si udělat radost v nákupním středisku.  

Já sám jsem si v něm našel pár zajímavých věcí, které pro mě stojí za aplikaci, u jiných jsem zase zjistil, že už je dávno aplikuji. Rozhodně doporučuji nahlédnout. 

Žádné komentáře:

Okomentovat