úterý 4. prosince 2012

Se zombiemi se netančí

Je název knihy, která se vcelku překvapivě objevila na českém trhu. Napsal ji  nějaký pan Doc. Ing. Tomáš Dosoudil, CSc., a věnuje se, jak již název napovídá, zombiím. 

Ačkoliv obálka může v někom vyvolat pocit, že půjde o nějaké jatka, ve skutečnosti se autor ve velké části knihy věnuje historii zombií a hlavně jejich kořenům z Haiti - tedy těm původním, které nejedí lidské maso, ale naopak jsou to otroci vytvoření kouzelníky Voodoo. Dává dohromady informace od badatelů, kteří se tímto tématem zabývali, doplňuje to značným množstvím historických události a osob a v podstatě se snaží najít odpověď na otázku, zda jsou Voodoo zombie možnou skutečností nebo jen nepotvrzenou legendou.   

Ve druhé části knihy se autor již kratší formou věnuje filmovému průmyslu a hlavně se zastavuje u italské produkce, kde se pokouší rozebírat děj filmů a jeho význam. Při čtení této kapitoly jsem si uvědomil, že mám z klasiky nakoukáno jen G. A. Romera a došel k závěru, že bych měl své kinematografické mezery doplnit.

Nakonec se, bohužel krátce, zamýšlí nad možnosti skutečného šíření nějakého nebezpečného viru, lidskou agresivitou - jenž mnohdy musíme skrývat a důvody, proč v nás nemrtvý vyvolávají strach.

Jsem rád, že jsem si knihu nechal nadělit, protože minimálně ve Voodoo oblasti byly v mých znalostech značně mezery a závěrečné úvahy taktéž stáli za to. Takže pokud Vás toto téma zajímá, určitě do knihy zkuste alespoň nahlédnout ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat