pondělí 30. ledna 2012

Špatně nastavená kalkulačka? Proč ne.

0 komentářů
Dnes jsem byl na konzultaci minulé zkoušky a byla prospěšná. Objevilo se mi tam pár hloupých chyb, na které si příště dám snad pozor, a mimo jiné mi paní profesorka doporučila naučit se grafy funkcí. 

A protože už nevím jak ještě jinak bych se mohl připravovat na zítřejší zkoušku z programovacích technik, tak jsem k těm funkcím odskočil... a fakt jsem koukal. 

Hned po prozkoumání grafů jsem se rozhodl vyzkoušet jestli tabulka převodů mezi standardními a arc funkcemi opravdu funguje. Nefungovala. 

Začal jsem zkoumat, kde dělám chybu a snad i s pomocí http://www.wolframalpha.com jsem k ní došel. Ono se totiž cos(pi) rovná "-1" a ne "0,995", jak mi tvrdila kalkulačka. Chvíli jsem nad tím dumal a když mi všechny fce ukazovaly jiné výsledky, došel jsem k závěru, že je chyba asi v mé kalkulačce... Zajímavé bylo, že všechno ostatní kromě goenometrických funkcí vycházelo i s "pí" správně.

Naštěstí se mi po chvíli klikání a zkoušení podařilo nastavit zobrazování správných výsledků a tak se ptám:"Proč jde na kalkulačce vůbec zapnout vypisování nesmyslů?"

Kdo ví, jak dlouho jsem to asi mohl mít přepnuté, možná i řády let? Každopádně teď vím, proč mě dosazení "pí" v téhle funkci vycházelo s opačným znaménkem:

určete první derivaci funkce  
  y=\ln\sqrt{\frac{1-\sin x}{1+\sin x}} Pro znovunačtení matematického vzorce klikněte.    
v bodě xo= \pi Pro znovunačtení matematického vzorce klikněte.

sobota 28. ledna 2012

Není to dobré.. spíše špatné. Dost...

5 komentářů
Realitou je to, že jsem i přes vynaložené úsilí nedokázal za poslední tři týdny složit jedinou zkoušku.. jednak mě z toho pojímají stavy zoufalství s pocity demence, ale hlavně mám příští týden tři poslední termíny - z nichž dva musím udělat, nebo mě čeká rozloučení ze studiem.

Netuším, kde dělám chybu protože u jednoho z těch předmětů jsem průběžně v semestru studoval literaturu, kterou jsem přečetl již několikrát a když jí otevřu tak mám pocit, že to znám nazpaměť. Zápočty jsem získal bez problémů, u dalšího jsem si dával cvičení jak po másle.. ale zkoušky? První termín po pár dnech přípravy - 4/50.. druhý 15/50.. a ty další? První termín 36% a po dalších vynaložených hodinách studia 38%??? a ten třetí 32% a po dalších desítkách popsaných stránek 37,5%..

...a jsem nachcípanej a ještě navíc ztrácím z batohu placky ze zombie tematikou... to už je normálně o lano, nebo žily... nuže, musím narovnat záda, zvednout hlavu, zatnout zuby a dát do toho všechno!

úterý 17. ledna 2012

Magic: The gathering

7 komentářů
Už je to nějaký ten měsíc co mě kamarád přivedl k této známé, jednoduché a zábavné hře. Netušíte o co jde?

Dobře. Takže Magic je karetní hra, ve které hrajete za mága nějaké strany (lesy, hory, bažiny...) a pomocí různých příšer, lidí či mocných kouzel bojujete z jinými mágy.

Každý hráč má standardně v balíčku šedesát karet dle jeho uvážení (každou maximálně čtyřikrát) a dvacet životů k tomu. Karty se zamíchají, do ruky si jich vezmete sedm a můžete se pustit do hry. Abyste mohly vyvolávat creatury, kouzla nebo třeba artefakty potřebujete manu, kterou představují karty lesů, kopců, sopek, plání nebo třeba ostrovů, protože různé příšery jsou z různých míst.

Já už tak nějak osudem nejčastěji hraji za lesní bytosti, kde mám spousty mocných příšer s drtivou silou, které jsou podporovány několika elfy. Takovou mou taktikou je co nejdříve vyložit útočníky a do nepřítele mlátit každé kolo :)

Druhým mým balíčkem je pseudo vampíří balíček  ve kterém je vyloženě silných příšer málo, spíše se jedná o záškodníky, protože obsahuje hromadu mocných zabijáckých kouzel (Mrtvej, ten je taky mrtvej, někoho si zabij, zahoď tuhle kartu atp.).
Jestli je to drahé? Věřte mi nebo ne, ale často dostávám nakládačku od člověka, který za hru neutratil ani jednu korunu - základní balíček můžete dostat zdarma a opravdu se sním dá hrát ;) Já osobně jsem si pár karet koupil a další dostal, takže jich mám již pěknou hromádku (cca 400).

Pokud neznáte, tak určitě vyzkoušejte. Je příjemné si občas odsednout od počítače a dát si několik bitev před večeří - nebo skončit ve dvě ráno :D

pondělí 9. ledna 2012

Bakalářská práce o počítačových hrách? Klidně.

6 komentářů
Dnes jsem podepsal finální znění zadání mé bakalářské práce. Téma jsem vybíral docela dlouho i když bylo od začátku mým favoritem. Ostatní byla například:   "aplikace pro finanční analýzu v C#", "rozhraní pro aplikaci pracující s rozšířenou realitou", "programování rozšířené reality pro android" až po "aplikaci pro programování aplikací rozšířených realit pro android"... nakonec jsem zabrousil do tématu reklamních her.




Práce tak nějak stručně bude obsahovat (nebo již obsahuje):

  1. Analýzu současného stavu kolem her a jejich využití k reklamě
  2. Problematiku vývoje her
  3. Návrh vlastní hry
  4. Realizace vlastní hry
Takže klíčová slova aktuálně jsou: Advergame, Marketing, Programování, Vizuální programování, grafika, fotografování, design, hry.

Pro mě osobně je to zajímavé téma, které se vlastně týká toho co mě zajímá a čemu se věnuji, a navíc se týká i oboru mého studia - trochu jsem se zaměřoval na marketing (přidal jsem si i volitelný) a jako specializaci mám i grafiku, a hlavně tu chci mít v tomto projektu na úrovni - takže mě čeká hodně studia... Možná proto jsem hru nedávno začal dělat asi potřetí úplně od znova - prostě s tím chci být spokojen :)

středa 4. ledna 2012

Hra v pascalu - zdrojový kód

3 komentářů
Před mnoha lety jsem si v pascalu naťukal textovou hru v nichž jste v roli chudého člověka právě přišly do nového města. Zpočátku spíte v jeskyni, kydáte hnůj na farmě až se postupně vypracujete na těžaře (jeskyně je plná zlata), koupíte si dům a nakonec Vás, když budete správně provádět kampaň, zvolí starostou města.

Před pár dny jeden kolega ze zombie fóra představil svůj projekt - textovou hru v pascalu - a já jsem si řekl, že by mu můj 1257 řádkový zdrojový kód mohl inspirovat nebo v některých záludnostech pomoci. A když ho zveřejnit tak proč ne rovnou všem, že ano... A tak ho máte tady: http://dl.dropbox.com/u/9457690/ostatni/life.pas

Malá dokumentace:
1) Hráč je řešen záznamem
2) Následuje několik snadno pochopitelných procedur
3) Samotná hra je prakticky řešena pomocí CASE a GOTO
4) Vše je docela slušně okomentováno