středa 29. srpna 2012

Jag skrivar svenska, men inte bra nu.

0 komentářů
Hej. Jag heter Firejs, och jag är liten, lätt och ung kille. Jag bor på landet, men jag studerar Ekonomi och Informatik på Mendel Universitet i Brno. Brno är stor stad i Tjeckien. Jag lär mig svenska cirka två/tree månader, för jag vill. :) 

Už nějakou dobu (dle švédské části blogu asi dva/tři měsíce) se učím švédsky. Plánoval jsem začít už dlouho, ale tentokráte se mi naskytla příležitost půjčit si asi jedinou českou učebnici a tak jsem se do toho konečně pustil. Proč vlastně? Protože jsem chtěl a stále chci...

Nějaké konkretní důvody ale mohou být:
  - Už pár let si představuji, jak se do Švédska jednoho dne podívám
  - Mnohem déle pak poslouchám švédskou hudbu
  - Ve spojení s hudbou mi občas přijde status/twit ve švédštině, občas i nějaký článek
  - Anglicky u nás už umí skoro každý, Německy každý druhý - takže i jako "perlička" do životopisu
  - Trénuji si na tom schopnost učení, zasedám k tomu s radostí, otáčím si kartičky, opisuji do deníčku
  - Baví mě to a mám radost z toho, že mi to jde :)


Mým, řekněme prázdninovým, cílem není stát se rodilým mluvčím, ale když budu schopen přečíst si a hlavně porozumět nějakému kratšímu článku tak budu spokojen. Každopádně, mám v plánu se jí věnovat i nadále ;)


Co vy? Učíte se nějaký "netradiční" jazyk?


středa 22. srpna 2012

Projekt do velké letní velkého chytráka

2 komentářů
Před nedávnem jsem tu psal ("Musí být hra zábavná"), že jsem vymyslel jednu túze originální a úžasnou hru, která má za cíl sdělit lidstvu jaká je práce v zemědělství dřina... Nuže, tehdá jste mě v komentářích "roznesli na kopytech" a nakonec jsem ji nedokončil - tedy zatím.
(prostě hlavní obrazovka)

Nakonec jsem jednoho dne dostal nápad a za dvě minuty jsem měl promyšlenou celou hru. Ihned jsem oslovil kolegu grafika, nápad sním probral a on se takřka okamžitě jal grafikovat... snad ještě ten den, jsme si mohli ze všech stran prohlížet kombajn... kombajn, kterým hráč bude masakrovat mimozemšťany jenž se mu snaží ukrást všechno obilí protože *. (nechci prozrazovat celý příběh :) )

Na hře jsem všehovšudy pracoval již asi tak pětkrát, když to přeženu tak ve třicetiminutových intervalech a je to "takřka" hotové, ale znáte to - různé detaily, drobnosti a zbytečnosti (jako animace, bezchybné ovládání či možnost něco ve hře dělat) vývoj značně protahují. Před pár lety bych už jen plácnul obrázek pro načítání a pustil to do světa, dnes si s tím chci přecejen trochu více vyhrát.

(In-game, pochopitelně WIP)

Jak jsem psal, má to za cíl být jednoduchou hříčkou, která má na pár minut (opakovaného hraní) zabavit veselým dějem, grafikou a hudbou (muzikant již tvrdě brnká na kytaru) a pro mě je to dost o tom, že je to má první izometrická hra s renderovanou grafikou... ačkoliv ne první projekt (o akční hře jsem tu už psal ("Čtvrtá finální verze"), ale protože ten projekt z malé akční vyrostl do velkého epického dobrodružství..., tak se na něm akt. nepracuje a získávají se potřebné zkušenosti a spolupráce týmu). Plány se mi v hlavě rovnají, a jestli se opravdu bude dařit, tak... mno, to už je na jiné povídaní.

Nuže, možná si to už brzy budete moci zahrát, možná ne - jak se mi bude chtít ;)

úterý 21. srpna 2012

Farma

0 komentářů
Měly jsme tu už vyvolené, velkého bratra, patnáctery superstar (kde je jim konec?), patery talenty (a na podzim přijdou další), budeme tu mít Masterchefa speciálně po česku s moderátorkou a aktuálně běží farma.

Musím říct, že mě české a vlastně ani zahraniční reality show moc neberou ale když jsem viděl první upoutávku na farmu, rozhodl jsem se zjistit co to je... youtube a slovenská verze, kde devět minut diskutovali o tom, že se někdo někomu vymočil do batohu mě rozhodně nenalákalo.

Každopádně se o prázdninách flákám převážně doma a musím se přiznat, že tento pořad nakonec sleduji a docela se u něj bavím - tedy neviděl jsem zdaleka ani všechny díly, ale většinu asi ano.

Jistě lidé jsou tam různí, a mnozí se nechovají moc chytře, ale pár sympatických osob se tam tentokráte našlo a navíc v pěkném prostředí a občas se i člověk něco dozví. Snad jen pravidla to žádné nemá a práce je tam tůze málo (nebo to tak aspoň v sestřihu vypadá). Brzy uvidíme kdo vyhraje.

A co vy? Myslíte si, že je to jen další stupidní pořad nebo se na to občas také kouknete? 


pátek 17. srpna 2012

Mobil za tři stovky? Šílenost nebo dostačující věc?

4 komentářů
Když jsem před mnoha lety dostal svůj první telefon, tak měl dvanáct megabajtů, velký displey a 3D hry - prostě sen. Brzy to ale měli skoro všichni a za polovinu, tak jsem si řekl:

"tak drahý mobil už si nikdy nepořídím, nemá to smysl".

Svůj druhý telefon už jsem si pořídil sám a své slovo jsem dodržel. Byl výkonnější, lepší, s foťákem, paměťovou kartou a stál méně než polovinu. Brzy poté jsem se znovu rozhodl, že tak drahý telefon už si nekoupím.

Třetí telefon byl ještě lepší. Měl sice pár problémů, ale měl jsem ho zadarmo... později jsem ho předal dál.

Následně jsem si půjčil další - stařičký Siemens M55. Vydržel se mnou asi půl roku, dokud se nezačal fyzicky rozpadat.

Jejich pořadí:
k500i -> k750i -> K800i -> M55 -> ?


Následovalo přemýšlení. 

Nakonec jsem si objednal nový telefon za 400kč i s poštovným. Zřejmě vyprodej skladů, protože byl nový a s dvouletou zárukou. Telefon nemá krom nápisu jednoho operátora žádné označení, ale pod krytem se jedná asi o Sagem. 
- Tento telefon umí telefonovat a pamatuje si celých 100 zpráv. 
- Tento telefon má na výběr ze dvou "obrázků" na pozadí. 
- Tento telefon i dnes vydrží týden+ bez nabíjeni. 
- Tento telefon ma užitečnou svítilnu.
- Tento telefon má dvě hry.
- ...

A já tento telefon používám už cirka dva roky.

Jistě, občas koukám po nějakém "lepším", který by měl Android, hry, gps a foťák... tak kolem dvou tisíc. Jenže, pak přemýšlím jestli to opravdu potřebuji? A vracím se k tomu, že ne. 

A co vy? Skutečně využíváte svůj mobilní telefon naplno? Nebo by Vám také ve skutečnosti stačil nějaký jednoduchý? 

středa 15. srpna 2012

Minimalismus

0 komentářů
Minimalismus je zajímavý pohled na život, který se snaží eliminovat v životě vše nepotřebné, bojovat proti konzumerismu a dávat to do popředí to co člověka dělá šťastným. 

Základní myšlenky: život bez krámů, shonu a dluhů.

Co tedy minimalismus znamená?

Ušetření peněz - minimalismus "bojuje" hlavně proti zbytečnému nakupování. Před nákupem věcí doporučuje dobře promyslet, zda jí opravdu potřebujeme nebo nám bude za týden jen někde ležet.

Čistý a uklizený - minimalistické bydlení znamená uklizené bydlení, kde mají věci dané místo a vy neztrácíte čas přehrabovaní se v bordelu, hromadě skříni, polic a jiných věcí. Což může znamenat, i jen to, že si večer poklidíte své pracovní místo a ráno zasedáte k prázdnému stolu a pustit se opět do práce. 

Ušetření času - zbytečné létaní po obchodech, méně uklizení (jak kdy, ale méně věcí určitě uklidíte rychleji), dokonce se doporučuje i méně práce (protože nepotřebujete tolik penež)

Méně stresu - dokázali jste bez té věci žít do teď? Tak se opravdu nemusíte stresovat s tím, jestli na ni budete mít dost peněž - či na splátky, které Vás budou obtěžovat dalších deset let...

A spoustu dalších věcí... osobně doporučuji tyto weby, které se věnuji minimalismu i překladu zahraničních článků od předních představitelů tohoto pohledu na život.

A zde najdete free e-book "Příručka životem minimalisty"

Minimalismus samozřejmě není náboženství, ani nevyžaduje fanatické dodržování, ale jen doporučuje a pro někoho může znamenat změny k lepšímu, jiný si z něj vezme několik prvků a úspešně je zapojí do života a ten třetí ho zase může vesele ignorovat a jít si udělat radost v nákupním středisku.  

Já sám jsem si v něm našel pár zajímavých věcí, které pro mě stojí za aplikaci, u jiných jsem zase zjistil, že už je dávno aplikuji. Rozhodně doporučuji nahlédnout. 

sobota 11. srpna 2012

Win 8, Metro je zajímavé

0 komentářů

Kolem nového Windows 8 a hlavně nového rozhraní, kterému se říká (nevím proč) Metro se na internetu a hlavně v diskuzích mluví opravdu hodně - často však až nenávistně... jenže to jak pozoruji, je spíše tím, že jde o novinku, kterou prostě mnozí nejsou schopni zvládnout používat (podobně jako Ribbon) a rádi by aby veškerý vývoj ustrnul v roce 2003 u WinXP a ti starší rovnou u DOS. Já mám naopak vývoj stále rád a stejně tak si s radostí vyzkouším nové nápady a možnosti. 

Metro jsem si poprvé ohmatal asi před rokem, na vůbec první testovací verzi - a nutno dodat, že moc nefungovalo, ale přesto se mi líbilo. Na stejné verzi Win 8 jsem pak nedávno fungoval (vcelku bez problému) asi dva týdny.

Proč se mi Metro zamlouvá?

Mám takovou myšlenku. Zapnu počítač a okamžitě na úvodní stránce vidím vše důležité - E-mail, RSS, Hodiny, Počasí (to jde vidět i pohledem z okna), zprávy z různých sítí a už si to jen v klidu vyklikám, třeba během půl hodinky* a pak se pustím se hraní her nebo přepnu na desktop a pustím se do práce v nějakém programu - ten lákavý "zábavný" zbytek, zůstane schován. 

*což se mi tedy již podařilo zvládat i bez metra, ale proč to nemít ještě pohodlněji.

Kde je sakra ten start!

Opravdu silná vlna nevole se v diskuzích týká právě tlačítka "start". Zkuste se zamyslet - potřebujete ho? Opravdu se proklíkaváte těmi hromadami složek a vyhlížíte tam název programu, který chcete spustit? Já už dávno ne - jediné na co start používám, je pár rychle spustitelných programů, které jsem si tam nastavil a vyhledávaní - ano, to indexové, kde stačí zmáčknout první dvě klávesy názvu a dát enter*. Rychlejší, jednoduší a přehlednější. Za sebe říkám, že start vpodobě "všechny programy" mohl zmizet už dávno. 

*ocenil bych, kdyby už fungovalo všude.. například v Unreal Comander se díky podobné věci pohybuji na disku velice rychle. Prostě krása - když člověk udržuje rozumný systém souborů a ví, co kde má.

Plocha.

Plocha ve Win 8, samozřejmě zůstává. Stejně jako kdykoliv předtím si jí můžete zasypat hromadou zbytečných a nepřehledných ikon a nebo ji nechat (skoro) prázdnou s nějakým hezkým obrázkem.

Alternativy a podobný směr vývoje
Podobné věci se zkouší na Linuxu už nějakou dobu - máme tady Ubuntu a jeho Unity - také docela fajn a nebo např. Gnome 3, který jsem si otestoval na live Fedory a docela příjemně mě zaujal, bohužel jsem  zatím nenašel žádnou rozumnou distribuci, která by ho měla přímo integrováno... což je škoda.


Uvidíme, neříkám že si nový Win 8 zaběhnu hned po vydání koupit, ale určitě se mu nebudu bránit a když se někde objeví - velice rád ho zkusím prakticky používat.

neděle 5. srpna 2012

Prázdninové letní čtení

2 komentářů
Přiznávám se. Toto léto jsem zatím čtení mnoho času nevěnoval, ale určitě to ještě doženu. Každopádně tento krátký článeček shrnuje mé dojmy s prvních tří knih, které jsem toto léto přečetl - třeba Vás některá zaujme. ;)

Kronika konce světa
Shigor Birdman
Příjemná malinká knížečka ve formě deníku, od českého autora, která sice není žádným literárním klenotem, ale dobře, čtivě a zajímavě popisuje svůj svět. Svět, ve kterém během jednoho dne onemocní většina lidstva neznámou chorobou... během dalších dnu lidé postupně umírají, několik jedinců má to štěstí být imunní a mnozí další se vyléčí, ale mozek u nich zůstane poškozen. Pokud máte rádi post-apo, tak mohu jen doporučit.

Nikdykde
Neil Gaiman
Urban Fantasy? Prostě kniha, která se odehrává v současnosti ale z druhé, pro běžné smrtelníky neviditelné strany - strany, kde je magie, inteligentní Krysi, dívka co umí otevírat dveře a smrt na denním pořádku. Byla to asi moje první taková kniha a rozhodně se mi líbila, a v mém okolí o ní také všichni hovoří v kladném duchu. Příběh, humor a pár zvratů, Vás u knihy jistě bude příjemně držet. 

Prstenec
Stephen Baxter
Hard SF, jenž popisuje děj během několika milionů let lidstva... Aneb pár tisíc lidí se vypraví na tisíciletou cestu do daleké budoucnosti, kde bude již slunce vyhaslé. Samozřejmě se během jejich cesty společnost dělí na různé části a mnozí zapomínají proč se vlastně na cestu vydali. Během toho lidstvo zažije několik velkých válek, přičemž jedna nesmrtelná uměle vytvoření paní pozoruje celý vývoj slunce z jeho středu a nakonec to všechno začne dávat smysl a spojovat se do sebe. Každopádně je to součást rozsáhlé série knih a povídek, která mapuje svět od zrození vesmíru až po 10 na 10 našeho letopočtu... Přidávám úryvek a doufám, že na mě nezaútočí nějací pomatení ochránci práv.

"Hmota byla v nehybném, zhrouceném jádru tak stlačená, že byla degenerovaná, měla tak vysokou hustotu, že síly mezi molekulami, ovládající její chování jakožto plynu se zhroutily."

Ale přesto má kniha něco do sebe, a pokud se nebojíte popisu fotonových reakcí, kvantových principů a rozpadů neutronů, tak by Vás mohla zaujmout.