pátek 31. ledna 2014

31 dní s Linuxem

0 komentářů
Na nový rok jsem si řekl, že je čas na nějakou tu hlubokou životní změnu.

Teď už je to třicátý první den, kdy v celku úspěšně a bez problémů funguji na Linux Mint 16 s Cinnamon rozhraním. Musím se přiznat, že jsem Linux používal již mnohokrát dříve, ale zatím nikdy jsem u něj nevydržel dlouhodobě (buď se zhroutil anebo nestačil), leč teď se zdá, že jsme si padly na správnou notu.

Hlavním důvodem spokojenosti bude asi to, že mi běží pěkně svižně. Pravděpodobně jde jen o subjektivní dojem ale ten je pro mě pochopitelně podstatný. 

Zvládám tu takřka všechno co ke své práci aktuálně potřebuji. Webový prohlížeč, textový editor se zvýrazněnou syntaxí, něco na grafiku... Jen ten střih videa tu není možný a bohužel trochu chybí i GM, takže Win7 stále mám a nechystám se ho trvale opustit (je to super systém), ale dost mi blbne (posledně se mi odmítal zapnout) a na mém hardware občas dost nestíhá (subjektivně).

Navíc si ho užívám v práci (9 hodin denně), kde dokáže hned po startu řádně zasekat i i5. 

Leč na nový počítač, do kterého se asi brzy rozhoupu zainvestovat bych chtěl Win8 páč je super. Věřte mi - jel jsem na něm dobrého půl roku v době kdy jsem svůj počítač neměl a teď ho často (každý den) užívám v práci na mnoha různých strojích a je to až na pár excesů paráda.

Toť vše. 


neděle 26. ledna 2014

Projekt č. 1: Cvičení

2 komentářů
Tož tak už se nám měsíc blíží ke konci a můžu říci, že se mi snad i docela dařilo, leč potřebný návyk jsem si určitě nevypěstoval.

Proč? Mám tu sice tabulku, kterou jsem vyplňoval ale bohužel ne pravidelně a tak v ní mám spoustu děr. Možná je to tím, že jsem zvolil digitální formu, proto jsem se k ní mnohdy nedoklikal, takže ji jdu právě teď přepsat na papír, který budu mít položen na pracovní desce... Také nemůžu říci, že bych si dával poctivou rozcvičku každý den, ale na druhou stranu jsem snad vždy udělal alespoň nějaký ten protahovací cvik.

Mimo jiné jsem si dal několik kondičních procházek, boxování do pytle, větší cvičení... Ale jak píšu, většinou šlo jen o protažení. 

Takže je třeba to zrevidovat. Každopádně pojedu určitě i příští měsíc, kdy si stanovím i další projekt.

Jdu si zacvičit.


úterý 21. ledna 2014

World of Warcraft

2 komentářů
aneb jak jsem dostal příležitost zahrát si deskovou hru. :)

Už hodně dlouho jsem žádnou nehrál, takže jsem na to těšil. Protože jsem nejšikovnější tak jsem "dostal za úkol" nastudovat pravidla a následně hru vést. Nutno říci, že naše aliance tvořená mou trpasličí vražedkyní a jedním mágem zvítězila. 

Musím ale uznat, že (nejen) pravidla finálního PVP souboje jsem si vycucal z prstu, leč řekl bych, že jsem to trefil docela spravedlivě. Každopádně je to pěkná hra, plná barevných obrázků a figurek, takže máme v plánu si nějaký budoucí víkend zase znovu sednout (je to na pár hodin) a pustit se do světa Azr... Azerothu? Nevím. :)


Stolní hry bych rád hrál častěji, ale povětšinou nemám moc s kým... Tak snad se do budoucna vyvede. 

A co vy? Máte nějaké oblíbené kousky? Nebo raději zíráte na figurky v počítači?



sobota 4. ledna 2014

Projekt číslo 1: Fyzická kondice a zdraví

5 komentářů
Cvičení není jen o získání svalů a předvádění se na pláži po důkladném pomazání olejem... Cvičení je hlavně o získání energie, schopnosti se nezadýchat na schodech nebo delší procházce ale také o celkovém zlepšení stavu těla i mysli. Spokojenosti.

Problém je, že jednorázové cvičení nemá valného smyslu a větu:"Od zítřka začnu cvičit." Slyšel anebo přímo řekl snad každý z nás. Rozhodnutí o pravidelném cvičení totiž není na týden, měsíc nebo rok o tom se rozhodujeme takřa na celý život. Je tedy třeba si z toho udělat zvyk asi jako vás rodiče naučili čistit si zuby anebo jak pozoruji kolem si u jídla pouštět seriály.  (a tím si pořádně nevychutnat ani jedno)

Jenže začít se u jídla dívat na seriály je velmi jednoduché, protože je to pohodlné a nic to nestojí. Kdežto cvičení chce cílevědomost, dřinu a pot. Věřte mi, zkoušel jsem to již několikrát a dokonce jsem jednu dobu cvičil snad i nějaký ten měsíc - jenže jsem pak byl spokojen a tzv. usnul na vavřínech a pak šlo cvičení do kytek. Před vaším finálním rozhodnutím si zkuste položit několik otázek:

Proč chci cvičit?
Chci tomu skutečně dlouhodobě věnovat čas?   

Pak je vhodné to nenechat jen tak, ale vytvořit si plán - třeba nějakou tabulku dní a jednoduše si dělat čárky. Plnící se tabulka vám bude dělat radost a motivovat vás k dalším výkonům. Ideální je také o vašem záměru někomu říci (nebo si rovnou najít cvičpartnera) anebo napsat, jako to právě dělám já.

Je to jako když se snažíte překonat svůj rekord v tetrisu. Prostě hra a zábava - někdy trochu frustrující - ale když se budete opravdu snažit, tak to nakonec zvládnete.

Cvičíte? Plánujete to? Nebo už jste nad sebou zlomili hůl? 

středa 1. ledna 2014

Nebylo to úplně nejvíc nejhorší...

9 komentářů
Rok 2013 nebyl nakonec vůbec špatný. Spousta věcí se mi povedla, stanovené cíle jsem docela prošrkal, nějaké prachy jsem vydělal a taky jsem něco málo zažil a poznal. Však jste mohli některé mé počínání sledovat na tomhle blogu. 

Tentokrát vynechám klasické vzpomínání (ačkoliv jsem si ho sepsal) a raději se zaměřím na budoucnost, protože je spousta věcí které chci vyzkoušet, ve kterých se chci zdokonalit anebo se je naučit.

Po inspiraci od Lea Babauty jsem se rozhodl zkusit si dát "předsevzetí" a to každý měsíc se intenzivnějí věnovat právě jedné kategorii činností. To neznamená, že nebudu dělat nic jiného, ale bude to tak, že si stanovím několik úkolů, knih, materiálů které v dané oblasti budu chtít během jednoho měsíce udělat, nastudovat nebo přečíst.

Jaké jsou moje kategorie ve kterých se chci zlepšit?

Fyzická kondice a zdraví
- už mě nebaví zadýchat se při nesení tašky mezi autobusem a šalinou, na schodech... Musím cvičit, trénovat a jsem si toho vědom - dokonce jsem už párkrát cvičil pravidelně (a vím, že to má své pozitivní účinky i na mysl a energii), ale nepodařilo se mi vytvořit si kvalitní návyk takže do toho půjdu znovu.

Angličtina
- nemám problém se dorozumět, odpovědět anebo napsat e-mail ale slovní zásoba a výslovnost v konverzaci by si zasloužila rozvinout.

Psaní
- minulý rok jsem napsal více než sto článků a článečků a to nepočítám tento blog. Povídek a celkově kreativní tvorby ale bylo řádově méně. Neříkám, že se chci nutit do vymýšlení příběhů ale spíše se pustit do dokončení těch rozpracovaných a snad i zapracovat na stylu, gramatice a jiných potřebných vlastnostech.

Programování
- nemám problém se rychle naučit nějaký nový jazyk ale bohužel neumím žádný pořádně... Tedy jsem schopen učit ostatní, ale rád bych se zdokonalil i v samotném programování. Zkusit si vytvořit nějakou opravdu užitečnou aplikaci a proniknout hlouběji do nějakého zajímavého jazyka.

Grafika
- úplacnu si cokoliv snad v čemkoliv, ale i přestože mám i nějaké ty zkoušky s teorie tak mé věci nejsou "úplně ono". Rozuměj = chybí talent. Přesto bych se chtěl ale z dokonalit ve tvorbě užitné grafiky jako jsou vizitky, plakáty i weby. Důkladné studium teorie, barev i křivek by mi pomohlo.

Hardware, Softskills, Survival Skills, Foto a video... Mám tu seznam, ale pro představu co bych chtěl zkusit snad tento výčet snad stačí.

Ode dneška jsem tedy spustil projekt číslo 1 - Fyzická kondice a zdraví.

A co vy? Máte nějaká předsevzetí? Budeme si navzájem držet palce?