úterý 22. dubna 2014

Bucket list?

3 komentářů
Aneb populární pomůcka pro trochu zajímavější život.
 
Určitě chcete udělat v životě spoustu zajímavých věcí a máte jich v hlavě celý seznam. Sami sebe se ale zeptejte zda jste nějakou skutečně udělali? Anebo alespoň v poslední době? Uběhli půlmaraton kolem Brna? Napsali už konečně tu úžasnou kriminálku? Upekli jablečný koláč pro maminku? Pohladili opičí miminko? Možná ano, ale většinově bych tipoval ne… Proč? Jednoduše si na tyto vaše sny, touhy a přání vždy vzpomenete jen tehdy když je nemůžete udělat anebo si aspoň najdete důvod, proč to teď nejde.
 
Bucket list je tedy seznam všech těchto věcí, který má definován deadline pro splnění. Funguje to docela jednoduše a možná vám to připomíná klasický todolist a v podstatě jím je - jen v něm nejsou úkoly ale sny. Ať už je to cestování, gastronomie, zážitky anebo věci ke zvládnutí.
 
Inspiraci vám může být třeba ten vůbec první, jenž jsem viděl (a po jehož nastudování jsem si někdy ze začátku roku stanovil svůj), jehož autor už má skoro hotovo: http://www.lifelisted.com/life-list/ a to včetně pilotování stíhačky či navštívení všech kontinentů (včetně Antarktidy) nebo veřejný list nějaké Annete, která si stanovila, že zvládne udělat/zažít/vyzkoušet téměř šest set věcí! http://bucketlistjourney.net/my-bucket-list/
 
A pokud nemáte inspirace dost tak koukněte na seznam dalších blogů: http://bucketlistjourney.net/blog-links/
 
A jak se daří mé osobě? Stanovil jsem si rozumné množštví věcí a termín do konce roku 2018 a skutečně už se mi podařilo pár věcí vyškrtnout (a pár dalších přidat). A jak to vlastně funguje? Určitě ne, takže si sepíšete seznam, hodíte ho na dně šuplíku a máte vystaráno. Naopak je třeba na seznam občas kouknout, zvolit si na co se vrhnete v dalších krocích a ideálně i proto něco udělat.
 
Já si ho založil v Gdocs a nedávno (protože je to lepší) přesunul do OneNote, ale samozřejmě se nevylučuje i offline podoba (klidně formou sešitu s vystříhnutými obrázky - kreativitě se meze nekladou) anebo volba speciální webové aplikace: http://bucketlist.org/
 
Za čtyři roky uvidíme zda se povede a já věřím, že by mohlo (a to i vám). ;)

pátek 18. dubna 2014

Kocovina abslolute maximus

1 komentářů
Jen v reakci na včerejší článek píšu, že jsem to tento týden taky zvládl...

čtvrtek 17. dubna 2014

Blbnu, kupuju hry, tvrdě dřu a stále jakoby žiju

4 komentářů
Určitě jste z pozorovali, že poslední dobou neplním tento úžasný blog příliš velkým množstvím mých ještě úžasnějších blábolů... Tedy alespoň já jsem to zpozoroval. :)

Myslím, že mám o čem psát a dokonce jsem i něco napsal, jen necítím potřebu všechno publikovat. K radosti mi poslední dobou prostě stačí danou věc udělat. Tak jen shrnu nějaké aktuální životní etudy a rádoby zajímavosti, do zbytečně dlouhého textu, který stejně nikdo nebude skutečně číst. ;)

Tento týden jsem v práci ještě neseděl s kocovinou. Minulé týdny tomu bylo totiž jinak. Kombinace pobídek, velké žízně a nešťastné lásky ze mě udělala krátkodobě alkoholika. Je ale sranda popíjet whisky s vaší vyvolenou (tou co vás odmítla) až do rána, dobré dvě hodiny se prospat a pak vyrazit do práce. Párkrát to v různých podobách zopakujete a hned je člověku líp. :D

A super cool novinkou je, že jsem si koupil Videohru! Ha! Možná i první v mém životě! Zaklínač 2 už se hřeje na mém disku... Já hry moc nehraji, víceméně jen občas vyzkouším nějakou tu demoverzi či free2play střílečku... Jenže hry jsou dneska díky digitální distribuci tak neskutečně levný! To už se ani nevyplatí lézt na warforum a otravovat se s uložtem... Geralta jsem koupil na gog.com za sympatické 4 dolary... Spousta her se dá sehnat formou klíče na steam - taková Mafia 2 vyjde na nějakých padesát korun, Bioshock, Bordelands, Dead Island... Takřka stokorunové položky.

Jasně, nejsou to nejvíce nejnovější pecky (a úplně zadarmo jsou ještě lepší!) a pro aktivního hráče nebude tato nabídka asi dostatečně rozsáhlá, ale pro nás ostatní? Paráda. Jen škoda, že se to stejně musí stahovat... 

Mám rozpracované dva herní projekty. Jeden postapo tycoon v úžasné renderované grafice (Fallout hadr!) a jednu střílecí minihru do nějaké soutěže. Na tycoonu je práce jak na kostele (zrovna včera jsem to začal programovat znovu od nuly) ale cíl je vztyčen a budu mít velkou radost, když to dotáhnu do konce. 

Práci mám stále stejnou, dobrou, pohodovou ale mám trochu jiné životní cíle, takže jsem byl již na dvou pohovorech v předních softwarových firmách. Zatím jsem byl sice odmítnut a to i přestože jsem znalostní a schopnostní podmínky vždy splnil... Jen to bohužel u těchto firem není jen o tom, ale netrápí mě to, protože každý pohovor je zajímavá zkušenost, takže teď přemýšlím, kterou další firmu se rozhodnu navštívit (je jich tady jako máku). 

Dneska jsem zase dost máknul na své příručce o programování... Vlastně už tomu dávám finální podobu, za kterou se po publikaci snad nebudu muset stydět. Prostě ze mě bude jeden z milionů lidí, kteří píší e-booky a doufají, že na tom zbohatnou. :D

Taky jsem si na stará kolena koupil Smartphone a protože rád zkouším nové a neznámé věci - zvolil jsem žlutou Nokiu Lumiu s Windows Phone 8. Systém je oproti zaběhlému iOS a Androidu hodně jiný. Každopádně dle mého očekávání skutečně rychlý a snadno ovladatelný, jen jde občas vidět, že ještě není ve vývoji příliš dlouho. Velké plus je, že se ten telefon dá sehnat takřka za pár korun. Mám na toto téma rozepsán nějaký delší text, tak vám ho třeba někdy ukážu.:)

In Flames konečně oznámili nové album... Taky potěšení na duši. :)

Těším se na první TWD larp, další Zombie kemp a snad i Brutal Assault (ať žije techno!). 

A určitě bych vyplodit ještě spoustu dalšího textu, ale nechám si to zase na jindy.

A co vy? Taky většinu svého volného času sedíte v koutě a zíráte do zdi?



čtvrtek 3. dubna 2014

OneNote vs Evernote

5 komentářů
Microsoft nedávno nabídl zdarma součást svého Office a to OneNote. Viděl jsem ho v tom balíku už dříve, ale nikdy jsem neměl potřebu to zapnout a podívat se k čemu to vlastně je...

Teď když je zdarma a já zjistil, že je to stejné jako Evernote (jenž už pár let občasně používám) jsem došel k závěru, že bych to mohl zkusit.

Co to teda je? Pokud nevíte tak je OneNote (i Evernoteprostě a jednoduše poznámkový blok v cloudu. Můžete zakládat stránky, rozdělovat je do bloků a hlavně psát poznámky, přímo z webu vkládat obrázky, odkazy a články. Tedy věc hodná k přípravě materiálů pro nějakou vědeckou práci, projekt či ukládání receptů.

Evernote používám občasně již několik let, ale nemůžu říci, že jsem sním byl úplně spokojen... Přišlo mi to vždy takové těžkopádné ale i tak jsem se k němu vracel a ukládal si tam citáty i delší texty (které jsem nepotřeboval formátovat tzn mít v Google Docs) a občas i nějakou vlastní tvorbu ve formě plánovaných příspěvků na fóra, básniček, povídek či osobních zpovědí... Prostě takové ty věci. :)

OneNote mi na první pohled sice přišel docela nepřehledný ale na druhou stranu takový lehčí. Jednoduší. Brzy jsem se v něm zorientoval.

Takže jsem si po pár dnech zkoušení webové aplikace nainstaloval tu offline (k tomu jsem se u Evernote nikdá nedostal) a začal ji aktivně používat. Zatím je to asi týden, takže je brzo na nějaké velké soudy, ale určitě je to fajn. Hodíte si to na kraj obrazovky, píšete tam informace, zdrojové kódy, ťukáte seznamy i todočka...

Nechci říkat, že jedno je lepší než druhé, ale mě osobně vyhovuje svým designem (je to růžový!) a ovládáním spíše řešení od Microsoftu ale znám lidi, kteří dlouhodobě a spokojeně užívají Evernote a nemají potřebu měnit. 

Nabídnu dva obrázky:


A co vy? Používáte něco? Stačí vám Google? Anebo se na cloud můžete vykašlat?