středa 26. listopadu 2014

Bratislava, Slovensko

2 komentářů
Tentokráte můj prst padl na Bratislavu.

Hlavní město Slovenska je z Brna velmi snadno dostupné - autobusem - a tak není problém vyrazit na jeho průzkum ráno a večer se vrátit zpět.


Hned po příjezdu jsem při návštěvě toalet narazil na kulturní vložku  - paní zde lidem odemyká dveře do kabinek, po odchodu návštěvníka nahlédne do mísy a pak zase poctivě uzamče. Několikrát jsem byl upozorněn, že návštěvu kabinky musím hlásit předem - u pisoáru to naštěstí neplatí. Také jsem jako cizinec dostal instruktáž k výdejce mýdla - protože nápis "tahejte k sobě" na pohyblivé části přístroje znamená, že máte tahat úplně jinou páčkou, kterou ze své pozice nevidíte... Nuže, za dvacet centů jsem dostal velmi poučný a inspirativní zážitek. :)

Jinak je autobuse nádraží v docela hrozném stavu (tak jako prakticky všude na světě) ale to Bratislavské má ještě jednu specialitu. Ze všech x dveří vedoucí na nástupiště jsou zde odemčeny jen jedny - u kterých se střídají fronty vstupujících a vystupujících lidí, kteří jsou na to zřejmě zvyklí, protože nedocházelo k žádným větším problémům.

První co po odchodu z nádraží uvidíte jsou dva mrakodrapy.
První co ucítíte je takový podivný smog. Takový těžký vzduch.
A na vedlejší zastávce mhd se k tomu přidala i typická vůně močoviny.


Vyrazili jsme co nejkratší cestou k Dunaji. Tedy ulicemi mezi staveništěm a dálnicí, kde nepotkáte ani živáčka a občas ani ten chodník... :)

Před řekou nás uvítala evidentně nová cyklostezka (která vedla k ceduli "sesedněte s kola"), zarostlá slavnostní brána k maratonu z roku 2011 a nábřeží pokryté kolejemi, křovím a odpadky. Výhled z mostu byl přímo pohádkový. :)







Ale nebojte, Bratislava umí ukázat i svou hezčí tvář.

Pěkně zpracované (betonové) nábřeží jsme našli o kousek dál, mezi dvěma obchodními centry - kde probíhali docela opuštěné vánoční trhy. První davy lidí jsme poprvé potkali až po vstoupení obchodního centra - které zevnitř vypadá jako každé jiné obchodní centrum na světě... Prostě nic zajímavého. Takže jsme jím jen proběhli prakticky přímo do centra města.





Vydali jsme se skrze ulici zvanou "palisády" k hradu, kde se logicky koncentrují turisté. Hrad je vskutku pěkně vyvedený, sice není moc zdobený a jde vlastně jen o takovou kostku, ale je fajn... Jeho nádvoří pak působí zajímavě pustě - vážně tam nic není - jen podlaha a čtyři bílé stěny. Uvnitř jsme nebyli. :)

Přilehlá zahrada byla vyvedená industriálně - tedy díra v zemi, bagry a spousta plotů... Ale parčík s výhledem na město byl otevřený a evidentně dobře udržovaný. Pokochali jsme se výhledem, snědli veganskou svačinu a zašli si na kávu/čokoládu do podniku před hradem.






Následně jsme zabrousili do historické části města, tedy uliček v nichž některé vypadali jako po bombardování. Také jsme v jednom kostele omrkli výstavu fotografií komunistických věznů, okoukli katedrálu a pár soch - ty byly umístěně skoro všude a navštívili větší náměstí, na kterém probíhali vánoční trhy - nutno říct, že mě hlučné davy ve stoje se krmicích lidí příliš neberou a tak jsme to stočili opět k vodě.  Tato část pobřeží na tom byla o několik tříd lépe než ta, jenž jsme viděli krátce po příjezdu. Byly tu mola, cyklostezka (která opět nikam nevedla) a procházející se lidé.










Poté už jsme došli zpátky k obchodnímu centru, obešli národní divadlo a probloudili se až k nějakému parku, hřbitovu a zpátky na nádraží.




Bratislava není asi nic ideálního pro kulturně a památkové založené turisty, ale pokud si chcete udělat snadný a levný poznávací výlet do zahraničí - je to možnost.

Já osobně to hodnotím jako hezký výlet.





úterý 4. listopadu 2014

OpenAlt 2014 a jiné zajímavé aktivity

0 komentářů
Další víkend, další konference

Ráno jsem vyrazil trochu později než jsem chtěl, ale protože jsem vyloženě nepotřeboval vidět žádnou přednášku (témata mě nějak za srdce nechytla), tak mi to bylo jedno. Spíše jsem se těšil na naplánovanou návštěvu blízké kavárny neslyšících a byl zvědav na afterpárty v Industře. O čemž vám taky tady více řeknu.



Nakonec jsem si zvolil blok obecnějších přednášek a hned po mém pozdějším příchodu jsem vyrazil na první:

Open source vládnutí
Teoretická a docela krátká přednáška na téma vývoje centralizované vlády k zapojení lidu. Jako bonus je informování o spoustě aplikací, které využívají open data. Nakonec byla docela rozsáhlá diskuze. Akorát je evidentní, že slečna - ačkoliv s diplomovou prací - neumí udělat dobrou prezentaci - anebo to neumí Impress? Páč bílé pozadí a černý text tím nejmenším možným písmem, kdy využijete asi tři procenta plátna není dobrá volba. Zkuste se podívat na nějaké ty aplikace:

Zajímavost: Za poslední rok jsem odvedl jen z výplatnic cca 38 svých nájmů… 3 roky bydlení. Ještěže se o mě za to stát tak hezky stará. :D



Open source ve školství
Tohle byla zajímavá přednáška. Ani ne tak o školství ale o zajímavých nápadech a aplikacích, které mají za cíl vylepšit školství a vzdělávání obecně. Týpek - nějaký mladý pan učitel - do toho byl docela zapálen a tak to slušně odsejpalo. 
  
Open source ve statní a neziskové sféře.
Původně už jsem si chtěl dát pauzu, ale  nakonec jsem zůstal a nelituji. Bylo to zajímavé. Přednášející se v této oblasti pohybuje, takže má reálné zkušenosti a čísla.

80% nainstalovaných MS office se používá jako psací stroj či kalkulačka - jde tedy o naprosto vyhozené peníze. Důvodem je, že ty utrácené peníze nejsou jejich, takže to nikdo neřeší. Což je u státních podniků standart. 

Proč nemají více free a open software i když by ho mohli používat:
- úřednici jsou líní
- starostové se bojí
- nikdo nechce-není schopen používat něco jiného, pravděpodobně protože úřednictvo nepatří mezi nejchytřejší.

Neziskovky prý velmi často používají warez. I přestože jim MS nabízí neuvěřitelné slevy na licence... 



Po téhle přednášce jsme se přesunuli o dům vedle...

Kavárna neslyšících - U žambocha
Trénovat se musí. Takže jsme vyrazili dát si - v mém případě pivo a palačinku - k Žambochovy. Přišli jsme hned po otvíráčce na halloweenskou párty pro děti - takže bylo narváno. 

Nebýt dětí tak je tam vážně docela klid, dokonce ani hudba tam nehraje... :)

Povídali jsme, opakovali si znaky a občas i s někým něco prohodili. Na nějaké velké diskuze to vskutku ještě není - ale použít už to jde. Pár věcí jsem pochytil a palačinka byla dobrá - takže jsem byl spokojen. Příští týden dost možná vyrazíme na stejné místo i s lektorem, tak uvidíme jak to dopadne. 

Afterpárty 
Afterpárty byla v Industře, což je zatím vznikající zajímavé místo ve staré hale nějakých mrazíren, které mám pár metrů od bytu. Sedět na paletách ve vykachličkované hale... Atmosferické místo. Dali jsme si nějaké to pivo, pokecali o linuxu, počítači a vývoji a šli spát. Tedy alespoň já šel spát. 



V neděli jsem pak vstával docela pozdě, protože se mi prostě nechtělo. :)

Nakonec jsem to zvládl, uklidil, asi hodinu pracoval na jednom webu, šel si zastřílet, mrknul se do města  a na večíř si zase jednou koupil videohru. Jít si zase sednout do lavice se mi nějak nechtělo. :)