úterý 27. ledna 2015

Znakový jazyk

0 komentářů
Vždy mi to přišlo zajímavé ale nikdy jsem to neuměl. Tak jsem se to naučil.

Když se můj zaměstnavatel rozhodl, že kromě kurzů angličtiny, češtiny a čínštiny nově přidá ještě Znakový jazyk - okamžitě jsem podal přihlášku. A nelituji.

Naučit se pár prvních desítek znaků různých nápojů, zvířátek a podobných důležitostí bylo velmi snadné a tak na kurz docházelo více jak deset lidí... Dnes, když už se probírá vyprávění příběhů, jakože gramatika atp. docházíme asi čtyři. Pravidelně asi už jen já a jeden kolega.

V kurzu samotném se ale popravdě (asi jako třeba v kurzu angličtiny) skutečně používaný jazyk příliš nenaučíte. Naštěstí jsme s kolegou již několikrát vyrazili do Brněnské Kavárny patřící unii neslyšících "u Žambocha". (viz web)

Znakovat si s ostatními studenty je prostě něco jiného než se skutečnými neslyšícími či nedoslýchavými, naštěstí jsou hodně otevření a přátelští. Takže vás i rádi a často opraví.

A po tomto pátku už mám za sebou i část maturitního plesu... :)

Je to fajn a po těch pár měsících jsem velmi rád, že jsem se do toho pustil. Přecejen jsem díky tomu poznal nové lidi, místa a snad i trochu svět. Tak uvidíme co mi to ještě přinese.

Navíc můžete znakovku vytáhnout v hospodě a dělat svými znalostmi dojem na okolostojící. :D


pondělí 5. ledna 2015

101 knih

2 komentářů
Teď již vím, že to byl malý cíl.

A tak jsem se rozhodl jej zdvojnásobit.

Mám skoro tři roky aby se můj seznam rozrostl na 201 knih. To dělá nějakých 30 knih ročně. Což už zní jako dobrý počet.  :)

A co vlastně čtu? 
Tak nějak všechno co mi přijde pod ruku - od Kulhánkovin, přes historickou až po motivační.

Minulý rok jich bylo tedy dost málo, mnohem méně než bych chtěl, ale jmenovat mohu například Karla Čapka (RUR), P. Coelha (11 minut), Štepána Kopřivu (Asfalt) a sedmdesát dílů Walking dead komixu.

Poslední tři knihy?
Muži to rádi oblé - P. Dukan
Alchymista - P. Coelho
Návštěva malé smrti - K. Crowther (obrázková knížka pro děti)

A co dál?
Můj seznam "zajímavé knihy" obsahuje už třicet položek a nějaká ta kniha mi leží už na bytě. Například mám rozečteného Václava Havla a jeho hry...

Tak se asi pustím do "Útěku z tábora č. 14", když už jsem to dostal k nákupu...
(To Wooky je vážně taková sračka jak se říká - sekne se to hned při spouštění)

Klidně můžete doporučovat v komentářích vaše oblíbené knihy. ;)