neděle 29. listopadu 2015

Můj první vlastní CIDER

0 komentářů
Tak se stalo, že jsem se před dávnými časy - ještě než se to stalo populárním - dostal k Cideru, tuším ve Švédsku. První točený jsem pak potkal v Litvě a následně v Praze. Od té doby jsem ochutnal celou řadu různých značek (a taky jich je celá řada u nás už dostupná) ale nakonec se mi nějak ocukrovaná chemikálie s příměsí jablečného aroma trochu přepila. 

Pár známých postapáků se ale výrobou podobných hovadin zabývá a jednoho dne prostě musel přijít čas, kdy jsem si objednal pět litrů luxusního vína ve skleněném demižonu za 149 Kč abych mohl vyrábět vlastní... Jakože stoprocentně čistý jablečný CIDR - Jablka, kvasinky a možná ale jen možná trochu cukru.

A světe div se. Funguje to. Proces je sice jednoduchý ale musím jej ještě řádně vychytat. Dvakrát mi to bouchlo do ksichtu, při stáčení přes hadičku jsem polil půl kuchyně... Prostě je to sranda. 

Zatím mělo mou dobrotu možnost ochutnat cca sedm lidí a to ve dvou variantách (jeden týden vs dva týdny) a většina se shodla na tom, že to vážně chutná jako CIDR a, že je to dobrý! Za sebe souhlasím, fakt mě překvapilo jak se vcelku snadno a levně (cca 15 Kč za litr) dá vyrobit něco lepšího než ta věc v plechovkách. Včera jsem to popíjel s kamarádem při testování karetní hry, co teď zrovna aktivně vyvíjím a sice jsme odešli po svých ale v dobré náladě. :)

Už tedy přemýšlím jak svůj postup vylepšit (návodů máte na internetu milión) a s první várky mi zbyla už jen sedmička lahodného moku. Ta padne asi darem. 


úterý 10. listopadu 2015

Vzpoura na Hvězdoletu Vltava

0 komentářů
"Soudruh Antonín Omáčka se hlásí do služby!"

Dostal jsem příležitost zahrát si speciální hru. Šlo konverzačně deskovo larpovou uníkovou hru s hlavovamy, vycházející s eposu "Hvězdolet Vltava", který pojednává o alternativní historii ve které, nejenže komunisté neskončili ale naopak ovládly planetu i vesmír.

Hvězdolet Vltava je moderní vesmírné plavidlo, které bylo čerstvě dokončeno a kvůli nutnosti splnit plán z Moskvy - narychlo vybaveno posádkou (700 lidí) a vysláno na slavnostní let kolem soustavy. Jenže, to by vesmír nedal aby se plavidlo nedostalo do křížku s nepřátelskou vesmírnou lodí a při útěku neselhal hypermotor... Hvězdolet Vltava skončil čtyřistalet v budoucnu. Ve vesmíru kde již bylo lidstvo vyhubeno.




Příprava hry trvala několik dlouhých týdnů, během kterých si hráči budovali své postavy formou psaných příběhů a rozhodnutí. Chekotay napsal více než sedmdesát stran textu! A všechno tohle vyvrcholilo v sobotu v bunkru 10-Z několik metrů pod brněnským Špilberkem. Dostal jsem rozsáhlé složky, kádrové posudky, staré fotografie, útržky novin a historický oděv.

Hra začínala ve chvíli, kdy na lodi počínala vzpoura - část posádky chtěla zachovat tvrdý komunistický režim a jít do vesmírné války pomstít matičku zemi a druhá jej chtěla začít znovu. Tři vzbouřenci zajali tři loajální, zavřeli je do komory a zrovna v tu chvíli se ozvalo několik výbuchů a zhasla světla.

Systém hry byl zajímavě vytvořený.




Sedělo se u stolu, každý měl své složky, jmenovku a inventář a uprostřed byl plán lodi - vždy jen několika aktuálních místností. To ale není vše - při konání činností (např. vrtání díry do dveří, oprava mobilního zařízení atp.) bylo nutné řešit různé hlavolamy - papírové, Dřevěné i kovové. A v některých pasážích bylo nutné opustit stůl - ať už vlézt do skříně opravit pojistky, prolézat servisním tunelem anebo obléct skafandr a vylézt do tmavého a studeného vesmíru. A věřte mi, že opravit telekomunikační anténu v rozbitém skafandru není žádná sranda! Však se podívejte na fotky.

Atmosféra by se dala krájet a užili jsme u toho hromadu zábavy.

Všechno to připravit muselo dát hromadu práce, zdrávas Chekotayovi. 

A určitě to bylo strašně inspirující. Hned mám chuť vymyslet nějakou takovou zombejkárnu.

Všechny fotky zde: http://vsb.rajce.idnes.cz/Vzpoura_na_hvezdoletu_Vltava/